Tyfus
Tyfus
Hvor risikerer du at blive smittet med Tyfus?
Den mest almindelige måde tyfus smitter på er via mad eller vand, der er blevet forurenet med afføring fra smittede personer.
De fleste personer kan kun smitte andre med tyfus mens de er syge, men nogle personer (10%) kan overføre sygdommen til andre op til tre måneder efter, de er blevet raske.
To til fem procent af patienter bliver kroniske bærere af salmonellabakterien og kan altså smitte andre med tyfus resten af livet.
Hvilke områder findes Tyfus?
Tyfus ses i hele verden, men er udbredt i områder med dårlige hygiejniske forhold.
Tyfus er mest almindelig i Asien (særligt det Indiske subkontinent), Sydamerika, Mellemamerika og Afrika.
Dog kan der ske udbrud i hele verden, og risikoen for tyfus i de enkelte lande kan derfor ændre sig.
Hvilke symptomer kan ses på Tyfus?
Salmonellabakterierne, der forårsager tyfus, giver infektion i tarmen og kan derefter gå i blodet og forårsage blodforgiftning.
De første tyfus symptomer mærkes oftest syv til fjorten dage efter, at man er blevet smittet. Dog kan der gå længere tid.
Almindelige tyfus symptomer inkluderer:
feber
hovedpine
hoste
ondt i halsen
mavesmerter
nedsat appetit
forstoppelse
Alvorlige tyfus symptomer:
diarré
blodig afføring
udslæt
neurologiske symptomer som konfusion
Hvilken behandling findes mod Tyfus?
Tyfus behandling foregår ofte på hospitalet og inkluderer antibiotika og væsketilførsel.
Oftest varer tyfus behandling ti til fjorten dage.
Det er vigtigt, at tyfus behandling startes hurtigst muligt, og man behandles isoleret fra andre patienter, da sygdommen er yderst smitsom.
Uden tyfus behandling har sygdommen en dødelighed på 10–20 %.
Hvordan forebygges Tyfus?
Tyfus forebyggelse, blandt andet en tyfus vaccine, som anbefales til rejsende i risikoområder.
Hertil gælder de samme forholdsregler som for rejsediarre:
Fødevarer og drikkevarer, som bør undgåes, da de kan være forurenede:
salater, frugt og grøntsager der ikke er tilberedt
mad f.eks buffet, der har stået ude uden at være tildækket
upasteuriserede mejeriprodukter
mad, der indeholder rå æg
råt eller ikke gennemstegt kød, fisk eller skaldyr, herunder østers
mad fra gadekøkkener
is og isterninger
Hvordan bliver du vaccineret mod Tyfus?
Tyfus vaccinens varighed er tre år efter kun én dosis, og for at være dækket fra begyndelsen af din rejse, bør du vaccineres senest 10-14 dage før afrejse.