Dengue Feber

Denguefeber

Denguefeber er en  virusinfektion, der spredes gennem myggestik, og er udbredt i over 100 lande, primært i tropiske og subtropiske områder.

Hvor risikerer du at blive smittet med denguefeber? Denguefeber smitter via myggen Aedes, som oftest stikker om dagen, særligt i skumringen og ved daggry.

Der er en særlig risiko for at blive smittet med denguefeber i byområder og omkring vandområder som damme eller vandtønder, hvor myggene lægger deres æg.

Denguefeber overføres ikke direkte fra person til person, men er udelukkende overført gennem myggestik.

I nogle lande er der sæson for smitte, der følger monsunen og regntiden, mens der i andre lande, som Puerto Rico og Filippinerne, er risiko for smitte året rundt.

Der kan ske udbrud året rundt, og risikoen for denguefeber i de enkelte lande kan derfor ændre sig. Find dit rejsemål på Medicals Rejsedestinationer for yderligere oplysninger.

Hvilke symptomer kan ses på denguefeber?

De fleste der bliver smittet med denguefeber udvikler symptomer, der minder om influenza, og mange bliver helt raske af sig selv.

Symptomer på denguefeber inkluderer:

Høj feber

Stærk hovedpine

Smerter bag øjnene

Muskel- og ledsmerter

Udslæt

Kvalme og opkast

Smittes man flere gange med dengue kan man udvikle degue blødningsfeber – det er en alvorlig tilstand.

Hvilken behandling findes mod denguefeber? Der findes ingen specifik behandling mod denguefeber. Man behandler patientens symptomer for at lindre ubehag og undgå alvorlige komplikationer, der kan være livstruende.

Hvordan forebygges denguefeber?

Der findes en vaccine mod denguefeber, der er effektiv. Lavpraktisk er det vigtigt at  undgå myggestik.

Effektive forebyggelsesmetoder inkluderer:

Brug imprægneret myggenet

Bær løst tøj, der dækker arme og ben

Brug insektspray med op til 40-50% DEET

Undgå steder med stillestående vand, hvor myggene kan lægge deres æg

Sov i rum med airconditioning

Hvordan bliver du vaccineret mod denguefeber?

Denguefeber-vaccinen kaldes Qdenga og der skal gives 2 doser med 3 måneders mellemrum. Vaccinen kan gives fra 4 års alderen. Vaccinen er levende svækket og må ikke gives til gravide, ammende eller til
personer med nedsat immunforsvar (enten medfødt, pga. sygdom eller immunsvækkende behandling). Da det kan være en udfordring at nå et fuldt program inden afrejse, kan det overvejes at rejse efter 1 dose. Herved opnåes ikke fuld dækning, men op til 80 %.