Medicals ApS er ansvarlig for vaccinationer foretaget på landets apoteker - herunder sæsonen 2023/2024.

VACCINE MOD HPV​

HPV vaccine beskytter mod kønsvorter og kræft forårsaget heraf.

HPV - Gardasil 9: En guide

HPV, eller Human Papillomavirus, er en gruppe på mere end 200 relaterede vira, hvoraf nogle spredes gennem vaginal, anal eller oralsex. Seksuelt overførte HPV-typer falder i to grupper, lav risiko og høj risiko.

Lavrisiko HPV’er forårsager for det meste ingen sygdom. Nogle få HPV-typer med lav risiko kan dog forårsage vorter på eller omkring kønsorganerne, anus, mund eller svælg. Højrisiko HPV’er kan forårsage flere typer kræft. Der er omkring 14 højrisiko HPV-typer, to af disse, HPV16 og HPV18, er ansvarlige for de fleste HPV-relaterede kræftformer.

HPV-infektion er almindelig

Næsten alle seksuelt aktive mennesker er inficeret med HPV inden for måneder til et par år efter de er blevet seksuelt aktive. Omkring halvdelen af disse infektioner er med en højrisiko HPV-type. HPV kan inficere både mænd og kvinder. Både mænd og kvinder kan blive smittet med HPV og udvikle HPV-forårsaget kræft.

HPV og kræft

De fleste HPV-infektioner forårsager ikke kræft: Dit immunsystem bekæmper normalt HPV-infektioner, så de ikke forårsager kræft. Højrisiko HPV-infektioner, der varer ved, kan forårsage kræft: Nogle gange styres HPV-infektioner ikke med succes af dit immunsystem. Når en højrisiko HPV-infektion varer ved i mange år, kan det føre til celleforandringer, der, hvis de ikke behandles, kan blive værre over tid og blive til kræft.

HPV-infektion og kræftformer

Langvarige infektioner med højrisiko HPV’er kan forårsage kræft i dele af kroppen, hvor HPV inficerer celler, såsom i livmoderhalsen, oropharynx (den del af halsen bagerst i munden, bag mundhulen, der også omfatter bageste tredjedel af tungen, den bløde gane, side- og bagvæggene i halsen og mandlerne), anus, penis, vagina og vulva.

HPV-vaccinen Gardasil 9®

En stor undersøgelse af vaccinerede kvinder viste en reduktion på næsten 90 % i livmoderhalskræft. HPV-vaccinen Gardasil 9® beskytter mod infektion fra ni HPV-typer: de to lavrisiko-HPV-typer, der forårsager flest kønsvorter, plus de syv højrisiko-HPV-typer, der forårsager de fleste HPV-relaterede kræftformer.

Anbefalinger for HPV-vaccinen

HPV-vaccineserien er vigtig for mænd såvel som kvinder, fordi både mænd og kvinder kan udvikle kræft relaterettil infektionen. Kvinder er i særskilt risiko for livmoderhalskræft og mænd for peniskræft. Vaccination kan også reducere spredningen af HPV, der forårsager kræft til andre mennesker.

Aldersgrænser for HPV-vaccinen

Ja, vaccinen kan gives fra 9 år. Det tager dog tid at udvikle kræft forårsaget af HPV, men der er ikke en øvre aldersgrænse for vaccination. Således kan personer over 45 år vaccineres, men da der ikke kan forventes en effekt på tidligere smitte er vaccinen mest relevant hos personer med skiftende partnere.

Effekten af HPV-vaccination

HPV-vaccination mindsker risikoen for at få livmoderhalskræft, analkræft og kønsvorter. Voksne og børn ≥ 15 år: 3-dosers program. 0, 2 og 6 mdr. Børn 9-14 år: 2-dosers program med 5- 13 mdr´s interval.

Bestil tid til vaccination mod HPV hos Medicals

Vi lagerfører vaccinen. Beskyt dig selv og dine nærmeste mod HPV-relaterede sygdomme ved at blive vaccineret med Gardasil 9®.