Polio

Børnelammelse

Polio

Poliovaccinen beskytter mod poliovirus, som primært overføres via afføring.

Polio er en infektion i nervesystemet. Polio smitter fra person til person og via mad og drikkevarer, og er yderst smitsomt. Selvom der gøres en stor indsats for at begrænse og udrydde Polio, er det stadig ikke lykkes.

 

Hvor risikerer du at blive smittet med Polio?

Polio smitter fra person til person enten ved direkte kontakt med afføring eller indirekte ved indtagelse af forurenet mad og drikkevarer.

Polio smitter også via dråbeoverførsel, eksempelvis ved nys eller hoste.

Polio kan smitte via dråbeoverførsel i to til tre dage, mens det kan smitte via afføring i to til tre uger.

Polio er yderst smitsomt, men de fleste opdager ikke, at de har polio, da 95% af tilfældene enten er helt symptomfrie eller blot opleves som lette influenzalignende symptomer, der går over af sig selv.

Hvilke områder findes Polio?

Polio er ikke længere udbredt de fleste steder i verden, da man vaccinerer mod polio i børnevaccinationsprogrammerne, og antallet af poliotilfælde er faldet voldsomt. 

Polio smitte ses oftest i udviklingslande, da vaccinationer ikke er tilgængelige, og der er begrænset adgang til rent vand og gode toiletforhold.  Områder med udbrud ændrer sig hele tiden, og risikoen for polio (børnelammelse) i de enkelte lande kan derfor ændre sig.

Visse lande kræver dokumentation for vaccination med polio indenfor 12 måneder også selvom, at du har fået vaccinen som barn. Det vil oftest gælde ved rejser over 4 uger.

Hvilke symptomer kan ses på Polio?

De fleste, der bliver smittet med polio, får aldrig symptomer. Dog får cirka fem procent symptomer af forskellig grad.

Milde polio symptomer inkluderer:

  • kortvarig feber

  • mild hovedpine

  • opkast

  • diarré

  • ondt i halsen

Nogle personer udvikler nervepåvirkninger og blivende lammelser som følge af polio, og kan udvikle symptomer som:

  • voldsom hovedpine

  • kvalme

  • opkast

  • påvirket bevidsthed

  • kramper

Få personer udvikler paralytisk Polio:

  • muskelsvaghed med lammelser

  • rystelser

  • synkebesvær

  • vejrtrækningsbesvær

Det er omkring 1 ud af 200 polio-smittede, der udvikler lammelserne, som oftest er til benene. 

Hvilken behandling findes mod Polio?

Når først polio-infektionen er startet i kroppen, findes der ikke en behandling af selve virusinfektionen. I stedet symptombehandler man for at mindske og forbedre symptomerne, og formålet med behandlingen er at reducere risikoen for lammelser.

I enkelte tilfælde bruges respirator også i forbindelse med polio behandling, hvis patienten får vejrtrækningsbesvær.

Lammelserne efter polioinfektion bedres det første halve år efter smitte, men efter denne periode kan lammelserne blive vedvarende og kan føre til invaliditet i forskellige sværhedsgrader resten af livet.

Nogle gange kan der ske en uventet og akut forværring af tilstanden i de angrebne musklers funktion efter en lang og stabil periode på flere år. Denne tilstand kaldes for postpolio syndrom.

Hvordan bliver du vaccineret mod Polio?

 

Polio vaccinens varighed er livslang efter en enkelt dosis, hvis man har fået grundvaccinationerne.

Du kan få din polio vaccine når som helst før afrejse og helt frem til afrejsedagen.

Nogle lande kræver dokumentation for at man påny er blevet vaccineret mod polio. Særlige regler gælder i den forbindelse internationalt. Ved indrejse skal man dokumentere, at man er blevet vaccineret, ved at vise stemplet i det internationale rejsevaccinationskort. Vi rådgiver herom ved rejsekonsultationen.

Krav & Anbefalinger

WHO / Danske myndigheder kræver aktuelt vaccination/revaccination mod polio ved udrejse for personer, der har opholdt sig fire uger eller mere i Afghanistan, Pakistan, Den Demokratiske Republik Congo, Madagaskar, Malawi, Mozambique eller Israel, og hvor seneste poliovaccination er givet for mere end ét år siden. Praktisk gives vaccinen inden afrejse og attesteres i det internationale vaccinationskort.

WHO / Danske myndigheder anbefaler vaccination/revaccination mod polio ved udrejse for personer, der har opholdt sig fire uger eller mere i Afghanistan, Algeriet Benin, Botswana, Burkina Faso, Cameroun , Canada (SSI anbefaler dog kun dette for rejsende til Montreal), Den Centralafrikanske Republik, Tchad, Den Demokratiske Republik Congo, Djibouti, Egypten, Elfenbenskysten, Eritrea, Etiopien, , Ghana, Guinea, Indonesien, Israel, Mozambique, Niger, Nigeria,  Senegal, Somalia, Sudan, Togo, Storbritannien inklusive Nordirland (SSI anbefaler dog kun dette for rejsende til London), USA (SSI anbefaler dog kun dette for rejsende til New York), Yemen, og Zambia, og hvor seneste poliovaccination er givet for mere end ét år siden.

Alle rejsende bør være fuldt vaccineret mod Polio ved rejse til følgende lande. Dette gælder aktuelt for rejsende til følgende lande: Congo, Gambia, Guinea, Guinea-Bissau, Iran, Liberia, Mauretanien, Sierra Leone, Sydsudan, Tadsjikistan, Uganda og Ukraine