Medicals ApS er ansvarlig for vaccinationer foretaget på landets apoteker - herunder sæsonen 2023/2024.

HELVEDESILD

Vaccine mod helvedesild | Dækning mod Herpes Zoster >90%

Hvad er helvedesild?

Helvedesild (herpes zoster) er en smertefuld sygdom, der kan forårsage et blæreudslæt, der resulterer i alvorlig smerte, der har potentiale til at blive hængende.
Helvedesild udslæt opstår normalt på den ene side af kroppen, såsom ansigt, hals eller torso.
Det anslås, at 1 ud af 3 mennesker får helvedesild i deres liv.

 

Hvad forårsager helvedesild?

Helvedesild er forårsaget af en virus. Helvedesildvirus, også kaldet varicella zoster-virus, er den samme, der forårsager skoldkopper.
Når vi bliver ældre, svækkes vores immunsystem naturligt. Som et resultat heraf kan helvedesildvirus genaktiveres, hvilket øger risikoen for at udvikle helvedesild.
Hvis du er blandt de 90 % af danske voksne over 50 år, der har haft skoldkopper, er den virus, der forårsager helvedesild, allerede inde i dig.

Symptomer på helvedesild?

Helvedesild kan resultere i et smertefuldt og blær, der kan vare flere uger. Smerten kan være alvorlig og kan forstyrre hverdagens aktiviteter, som at klæde sig på, gå og sove.
Helvedesild kan føre til alvorlige komplikationer, såsom kroniske nervesmerter (også kaldet postherpetisk neuralgi eller PHN), som kan vare i måneder eller endda år.
Andre symptomer kan omfatte: 

  • Brænden, følelsesløshed eller prikken i huden
  • Følsomhed over for berøring
  • Feber
  • Hovedpine
  • Synsproblemer/tab af synet
  • Tab af hørelse
Billede af klassisk Helvedesild / Herpes Zoster
Billede af klassisk Helvedesild / Herpes Zoster (kilde: sundhed.dk) Hyppigheden og sværhedsgraden af sygdommen er højest hos personer i alderen ≥50 år.

Vi tilbyder vaccination med vaccinen Shringrix

SHINGRIX er en helt ny vaccine i Danmark (Oktober 2021), der hjælper med at beskytte mod helvedesild, meget mere effektivt end den tidligere vaccine Zostavax. Vaccinen er modsat den tidligere ikke levende svækket, og kan derfor gives til de fleste personer, og også de der som immunsvækkede har større risiko for udbrud af helvedesild. Personer der tidligere er vaccineret med Zostavax kan også tilbydes Shringrix.

Du vil modtage to doser med et mellemrum på 2 til 6 måneder.
For at maksimere den beskyttelse, som Shingrix tilbyder, er det vigtigt, at du får begge doser.
Shingrix er godkendt til brug for personer over 50 år og ældre for at hjælpe kroppen med at opbygge beskyttelse mod helvedesild, uanset stigende alder. Hertil kan vaccinen benyttes til personer i alderen 18-49 hvis der er underliggende sygdom eller behandling der øger risikoen for at udvikle helvedesild.

I kliniske forsøg har Shingrix vist sig at være >90% effektiv til at forebygge helvedesild hos personer på 50 år og ældre.