VACCINE MOD HPV

Beskytter mod kønsvorter og kræft forårsaget heraf.

HPV - Gardasil 9

HPV er en gruppe på mere end 200 relaterede vira, hvoraf nogle spredes gennem vaginal, anal eller oralsex. Seksuelt overførte HPV-typer falder i to grupper, lav risiko og høj risiko.

Lavrisiko HPV’er forårsager for det meste ingen sygdom. Nogle få HPV-typer med lav risiko kan dog forårsage vorter på eller omkring kønsorganerne, anus, mund eller svælg.
Højrisiko HPV’er kan forårsage flere typer kræft. Der er omkring 14 højrisiko HPV-typer, to af disse, HPV16 og HPV18, er ansvarlige for de fleste HPV-relaterede kræftformer.
HPV-infektion er almindelig: Næsten alle seksuelt aktive mennesker er inficeret med HPV inden for måneder til et par år efter de er blevet seksuelt aktive. Omkring halvdelen af disse infektioner er med en højrisiko HPV-type.

HPV kan inficere både mænd og kvinder. Både mænd og kvinder kan blive smittet med HPV og udvikle HPV-forårsaget kræft.

De fleste HPV-infektioner forårsager ikke kræft: Dit immunsystem bekæmper normalt HPV-infektioner, så de ikke forårsager kræft.

Højrisiko HPV-infektioner, der varer ved, kan forårsage kræft: Nogle gange styres HPV-infektioner ikke med succes af dit immunsystem. Når en højrisiko HPV-infektion varer ved i mange år, kan det føre til celleforandringer, der, hvis de ikke behandles, kan blive værre over tid og blive til kræft.

Hvilke kræftformer forårsages af HPV-infektion?
Langvarige infektioner med højrisiko HPV’er kan forårsage kræft i dele af kroppen, hvor HPV inficerer celler, såsom i livmoderhalsen, oropharynx (den del af halsen bagerst i munden, bag mundhulen, der også omfatter bageste tredjedel af tungen, den bløde gane, side- og bagvæggene i halsen og mandlerne), anus, penis, vagina og vulva.

En stor undersøgelse af vaccinerede kvinder viste en reduktion på næsten 90 % i livmoderhalskræft.

 

HPV-vaccinen Gardasil 9® beskytter mod infektion fra ni HPV-typer: de to lavrisiko-HPV-typer, der forårsager flest kønsvorter, plus de syv højrisiko-HPV-typer, der forårsager de fleste HPV-relaterede kræftformer.
Hvem skal have HPV-vaccinen?
HPV-vaccineserien er vigtig for mænd såvel som kvinder, fordi både mænd og kvinder kan udvikle kræft i mund og svælg, analkræft og kønsvorter. Kvinder er også i risiko for livmoderhalskræft og mænd for peniskræft. Vaccination kan også reducere spredningen af HPV, der forårsager kræft til andre mennesker.

Kan HPV-vaccinen gives i alle aldre?
Ja, vaccinen kan gives til voksne op til 45 år, som ikke er vaccineret tidligere. Da der ikke kan forventes en effekt på tidligere smitte er vaccinen mest relevant hos personer med skiftende partnere.

HPV-vaccination mindsker risikoen for at få livmoderhalskræft, analkræft og kønsvorter. Voksne og børn ≥ 15 år: 3-dosers program. 0, 2 og 6 mdr. 

Børn 9-14 år: 2-dosers program med 5- 13 mdr´s interval.

Bestil tid til vaccination mod HPV hos Medicals. Vi lagerfører vaccinen.